Magiske nætter i ramadanen’s tegn

Magiske nætter i ramadanen’s tegn

I disse dage har en særlig gæst meldt sin ankomst i Amman’s ellers travle og trafikerede gader. Nemlig den muslimske højtid Ramadan! En højtid som har indtaget kongeriget og kastet et glimtende tæppe over gaderne, hvor lysende stjerner, farverige dekorationer og gyldne lanterner ”fawanis Ramadan” gynger i himlen. Butiksfacaderne er oplyst med gyldne motiver, og byen har fået en orientalsk make-over og smag fra en magisk stemning. Summende menneskemængder, glade børn og lettede moskebesøgende mødes i aftenenfællesskabet.

For mig er det at opleve Amman, fra et muslimsk land, en ganske særlig oplevelse til sammenligning fra tidligere. Førhen var mit eneste kendskab til Ramadan fra arabiske tv kanalers indslag og billeder fra gaderne i Mellemøsten, kun ‘udefra’ i Norden, hvor der ikke pyntes op i offentligheden, men hvor man fejre højtiden i det private rum med sine nærmeste familiemedlemmer.

RAMADAN%22

At vandre rundt i Amman’s gader ved midnat, velvidende om at flertallet af de omkring 5 millioner indbyggere også faster – må jeg indrømme føles så livsbekræftende. Det føles som om en pirrende sammenhørighed har indtaget byen. Selv indtil sent på aftenen står folk i kø ved mange dessertbutikker for at købe lækre arabiske kager som ”awame”, “atayef” (pandekager) og ”asabeer zenab”, som er søde delikatesser døbt i sukkervand. Der er nemlig vendt op og ned på dag og nat her inder ramadan. Kaldet til bøn høres åbent i baggrunden den fængende fællesskabsfølelse fænger i gadebilledet. Alle jordanske restauranter, bortset fra dem med en særlig turisttilladelse, skal lukke i fastetimerne. Ja, det er ligefrem stafbart at spise på gaden, og kan medføre fængselstraf hele ramadanen.

ramadan6
Traditionelle kager er til salg i Kamal’s dessert butik som har åbent fra aften til sent på natten. Her kan forbipasserende købe klassikere som ‘awame’, ‘atajef’ og ‘asabe’e zenabø natten lang.

Man kan faktisk se at Amman nærmest går i dvale i de varme fastetimer under ramadan, hvor det først er efter solnedgang, der rigtig kommer gang i byen . Efter ‘magrib’ bønnen, som markerer tidspunktet efter solnedgang, hvor muslimer må bryde deres faste, mødes alle store såvel som små til hygge og til en varm sammenkomst i næstekærlighedens tegn. En følelse, som jeg oplever så stærkt for første gang! I Amman mærker man for alvor, at den her måned er fyldt med spiritualitet, generøsitet og hengivenhed til Gud. Hvor fastende finder dyb koncentration om de indre spiritualitet og ikke så meget de materielle ting. Alle tykke som tynde, rige såvel som fattige må faste i løbet af dagen, som bringer folk tættere på hinanden. En højtid, som ligesom julen, symboliserer næstekærlighed, er hjerternes fest og spreder glæde på tværs!

ramadan5
Mahmoud (til venstre) og hans kollega hilser den hellige måned velkommen ved at hænge farverige dekorationer i deres butik til stor glæde for de forbigående.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *