Vil drible sig til FIFA’s verdensmesterskaber

Vil drible sig til FIFA’s verdensmesterskaber

I Madaba opfatter de fleste fodbold som en maskulin sportsgren. Det er som regel drengene, der snører fodboldstøvlerne og marcherer på banen under solstrålerne i de lange formiddagstimer. Men det er en kliche! Ifølge den 14-årige fodboldentusiast, Dema Nayef Al Dada. Sammen med hendes søster og andre piger fra Madaba, går hun regelmæssigt til fodboldstræning og spiller vigtige fodboldturneringer.
Jeg er netop blevet inviteret til den palæstinensiske flygtningelejr syd for den jordanske hovedstad Amman, ”Madaba lejren”, der blev grundlagt i Jordan 1959, for at mødes med to lovende fodboldstjerner; søstrene Dema og Dana Nayef Al Dada.

Screen Shot 2016-06-29 at 23.24.43

De to arabiske fodboldstjerner har turdet drømme væk fra flygtningelejrens slidte vægge og ind til mesterskaberne og fodboldverdenen. De har, i en meget ung alder, formået at snige sig gennem livets snørklede veje og trodset livet hårde vilkår og modstand og kommet tættere på deres mål. Deres vilje er urokkelig, og de har udvist stor udholdenhed og høj taktik på fodboldbanen. De drømmer om at repræsentere Jordan ved FIFA’s kvindeverdensmesterskaber og opnå stor sejr! De har allerede spillet vigtige turneringer, i og udenfor Jordan, og gemmer derhjemme på flere medaljer og billeder, som vidner om sejrene. Der er nemlig intet, der kan stoppe dem, hverken de mange restriktioner, pladsmanglen eller det hårde træningsprogram!

resized

Fodboldstøvlerne er slidte fra de mange kampe, fodbolden er pink og den ellers maskuline sport, er som en oxygen for de to entusiastiske piger. De kommer fra en søskendeflok på otte og bor i et beskedent hus i lejren. Som de eneste piger, som spiller fra flygtningelejren, er der stort socialt pres og kritik som bliver rettet imod pigerne til dagligt: ”Hvordan giver din far dig lov til at spille i korte shorts”, ”Hvad skal du bruge fodbold til?” – ”Tror du piger kan spille bold?”. Lignende fordømmende kommentarer har søstrene accepteret at måtte lægge øre til  fra naboerne og venindernes forældre. Så længe det kun er få blandt mange piger, som tilslutter sig sporten – lyder forklaringen fra Dema.  “Det er ikke velset at en pige spiller bold, folk begynder at sladre” – siger hun.

Screen Shot 2016-06-29 at 23.27.06

Dema har godt styr på bolden, som hun laver små flint og jonglerer rundt med den lyserøde bold. Små børn stikker hovedet frem fra gadehjørnet og beundrer pigernes bevægelser og tricks, som små tilskuere. Søstrene er netop vokset op her, blandt disse børnemængder og de brune-sandfarvede vægge og små gyder med legende børn. Det er netop her drømmen om at blive fodboldsstjerne har manifesteret sig, og vokset sig stor.. Når Dema løber efter bolden er alt andet meningsløst, hun føler blot energi og glæde. Pigerne finder et frirum i fodbolden, her bliver de lange bluser og slør skiftet ud med korte short og fodboldssko.

madabaaa (2)

13569835_10154530946037448_317047830_o“Jeg drømmer om at spille for store internationale klubber og få mulighed for at repræsentere Jordan i kvinders verdensmesterskabe” – fortæller en beslutsom Dema. Siden barnsben har hun haft en stærk kærlighed til bolden, dog husker hun en betydelig forskel under opvæksten. Det var okay for drenge at spille ude på gaden, men ikke for en pige.

Dana sparker sidelens til bolden, mens hun laver en grimasse til Dema, som stopper bolden med foden med en hurtig bevægelse. De gentager bevægelserne flere gange, og der lyder et ekko fra latteren og skridtene mod asfalten.

“Engang ville jeg spille med min veninde. Men hendes sagde, jeg skulle tage hjem. Han sagde, at det ikke var normalt at en pige spillede fodbold” – fortæller Dema.  “De fleste piger dyrker ikke sport i lejren. De får ikke lov!” – lyder det fra den unge pige.

Fem dage om ugen træner pigerne, som starter dagen med en ”opvarmning og forskellige øvelser, inden kampen går i gang” – fortæller Dema. Herefter varer træningssession typisk to timer, hvor de øver med de andre piger på holdet. Pigerne træner med fodboldklubberne ”Nadi Al Wehdat”, ”Nadi Amman”, ”Waedat” og ”khotiwat”, hvor det står på ihærdig træning, sved og hårde tillløb. Dema har spillet for det jordanske kvindelandshold før og Dana rejser i næste uge til Europa, hvor hun skal repræsentere Jordan i en turne i Norge. ”Jeg glæder mig rigtigt meget til at komme afsted og jeg håber vi vinder, så jeg kan gøre Jordan stolt” – siger en glad Dana.

                                   

”Det handler om træning og viljestyrke” – fortæller Dana. På hjemmebanen er det søstrenes far som giver dem opbakning, eftersom han selv har været målmand for “Nadi Al Wahdat”, og han ser kommende stjerner i sine unge døtre. Det er grunden til at de to piger, som de eneste blandt deres venner, må spille i lårkorte shorts på banen, selvom de i skolen går med tildækkede uniformer og tørklæder ”Jeg elsker det holdspil, der er i fodbold og sammenhold. På banen er vi en enhed, og når vinder er det uanset hvem der scorer vores alle sammens sejr” – fortæller Dema.

Screen Shot 2016-07-17 at 10.55.16 (1)

Jordan, der anses som et konservativt land i Mellemøsten, afholder før første gang et international kvindemesterskab i fodbold i september, i den arabiske verden. Selvom det ikke er kvindelige fodboldstjerne, der normalt drøner igennem jordanske nyhedsoverskrifter med storm, er der i de seneste år flere og flere kvinder som tilslutter sig kvindefodbold og bryder de stereotype opfattelser og klicheer. Dema og Dana bryder i deres kontekst men en stor stereotyp opfattelse af hvad piger kan og må! De kan igennem bolden udleve deres personlige ønsker og vige uden om en strikt social kontekst. Læs mere om mesterskabet i kvindefodbold i Jordan – FIFA U-17. 

13556111_10154523157932448_1432601311_o (1)

Solen er ved at sænke sig efter vores tour er ved at slutte i lejren og de to piger er stadig beruset af energi. Deres kontrol over bolden emmer af udholdenhed og teknisk dygtighed. ”Jeg vil gerne gøre Jordan stolt og mine forældre, som støtter mig. Jeg vil have mit navn bliver kendt i FIFA’s mesterskaber” – leer Dana. Selvom hun endnu ikke kommer til at spille på det jordanske landshold, tager hun i denne uge afsted til Norge for at spille en international turnering.. Dana sparker bolden højt i luften og dribler den over til Dema, som gentager bevægelsen i en monoton rytme. Velvidende om at de fastede den dag, jeg mødte dem, er jeg ikke i tvivl om den besynderlige forelskelse, jeg har oplevet under dagens besøg.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *